Ingrediënten
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentje knoflook, geperst
- 500 gr. rundergehakt
- basilicum, oregano, majoraan, peterselie, fijngehakt
- 1 laurierblaadje
- sambal
- 3 kl. blikjes tomatenpuree
- 1 pakje gezeefde tomaten
- 1 blik gepelde tomaten in stukjes
- 1 pak voorgekookte lasagnevellen
- olijfolie
- 2 bollen mozzarella, in plakjes
- 50 gr. boter
- 50 gr. bloem
- 500 ml. koude melk
- 100 gr. gesnipperde kaas (belegen)
- suiker, nootmuskaat, peter en zout
Bereiding
Bolognesesaus
Fruit de ui in een grote koekenpan met wat olijfolie. Halverwege de knoflook toevoegen. In een kleine braadpan de tomatenpuree verwarmen op hoog vuur (blijf roeren, anders brandt ze aan), tot deze niet meer zurig ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer olijfolie verwarmen en het gehakt rul bakken, kruiden toevoegen. Tomatenpureemengsel toevoegen. Gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en eventueel nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen.
Een half uur tot drie kwartier op laag vuur laten sudderen met de deksel op de pan, af en toe roeren.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 180°C.
Bechamelsaus
Smelt de boter (niet bruin laten worden), bloem er doorheen roeren en verwarmen. Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde er doorheen roeren (wordt een soort klont). Zachtjes laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. vervolgens bedekken met eenderde van de bechamelsaus, eenderde van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bol mozzarella. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en mozzarella. Vervolgens nog zo’n laag maar dan zonder de mozzarella. Nu kaas er over strooien. Afdekken met aluminiumfolie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 minuten de folie verwijderen en nog 15 minuten in de oven laten. Als het ‘knettert’ is het klaar.
Lekker met een groene salade of met tomaten/mozzarella/pesto.