Ingrediënten
- 250 gram digestives (of andere neutrale koekjes – jodenkoeken kunnen ook heel goed)
- 100 gram roomboter
- 175 ml slagroom
- 300 gram roomkaas op kamertemperatuur (bijvoorbeeld MonChou)
- 2 eetlepels vlierbloesemsiroop (te koop bij AH)
- 30 gram kristalsuiker
- Rasp van 1,5 limoen
- Sap van 0,5 limoen
- 250 gram verse frambozen
- Springvorm met een doorsnee van 20 centimeter
Bereiden
Smelt de boter op laag vuur. Vet hiermee de springvorm in, bedek zowel de bodem als de zijkant met een laag bakpapier en vet opnieuw in. Maal de koekjes in een keukenmachine fijn en meng hier de resterende boter door.
Verdeel het koek-botermengsel over de bodem van de ingevette springvorm. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel en duw het mengsel aan de zijkanten een beetje omhoog, zodat je een randje krijgt. Zet afgedekt in de koelkast en laat minstens een uur rusten.
Klop de slagroom luchtig met de suiker en zet apart. Roer de roomkaas los (eventueel met een mixer) en meng hier de siroop, het limoensap en een derde van de limoenrasp door.
Meng nu een flinke schep van de slagroom door de roomkaas en roer het er met een spatel doorheen. Voeg ook de rest van de slagroom toe en meng goed, maar niet te lang. Zorg dat het mengsel mooi luchtig blijft en proef of het eventueel nog wat siroop of suiker kan gebruiken.
Haal de bodem uit de koelkast en verdeel het mengsel erover. Dek af met plasticfolie en zet minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
Garneer de cheesecake met de frambozen en resterende limoenrasp.