JIM's recepten

Bevroren Caramelmousse

8 uur
Prep: 30 minuten | Cook: 30 minuten | Servings: 8 personen

Ingrediënten

  • 225 gr suiker
  • het sap van een citroen
  • 1 el gelatinepoeder of 2 gelatineblaadjes
  • 2 eiwitten
  • een snufje zout
  • 3 dl slagroom, gekoeld
  • 120 gr koekkruimels (bastogne)

Bereiding

Bekleed een cakevorm met een inhoud van 900 gram met bakpapier of folie.

Meng de suiker en 6 eetlepels water in een zware steelpan en verhit alles langzaam (onder minimaal roeren) tot de suiker volledig is opgelost. Borstel eventuele suikerkristallen van de wand van de pan met een in koud water gedoopt deegkwastje. Zet het vuur hoger en kook de siroop (zonder roeren) tot deze goudbruin begint te kleuren. Let goed op dat de caramel niet de donker wordt, want dan wordt hij bitter.

Neem de pan van het vuur zodra de caramel voldoende kleur heeft en zet de bodem van de pan direct in koud water om te voorkomen dat de temperatuur nog verder stijgt. Roer 1.5 dl (of minder) water door de caramel. Deze wordt hard door het contact met het water, maar smelt snel weer als je af en toe roert. Mocht dit niet gebeuren, zet de pan dan weer op een laag vuur en roer totdat alle caramel is opgelost. Als de caramel volledig is opgelost, heb je een rijke mahoniekleurige siroop.

Schenk het citroensap in een steelpannetje met 2 eetlepels water en voeg de gelatine toe. Laat de gelatine in enkele minuten wellen en weken. Verhit het mengsel dan langzaam zonder het te laten koken, tot de gelatine helemaal gesmolten is. Roer de warme, vloeibare gelatine door de caramelsiroop en zet dit mengsel weg tot het koud is en begint te stollen. Schrik niet als het niet begint de stollen, gewoon gebruiken.

Klop de eiwitten samen met een snufje zou tot stevige pieken. Klop de slagroom tot stevige pieken. Vouw de koudgeworden caramelsiroop voorzichtig door de stijfgeslagen slagroom en vouw daarna voorzichtig de eiwitten er doorheen. Schenk het mengsel in de beklede cakevorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm in de vriezer (minimaal 6 uur).

Haal de bevroren mousse uit de vorm en verwijder het papier. Laat de buitenkant een beetje zacht worden, als dat het al niet is. Druk de koekkruimels in de bovenkant en de zijkanten. Zet het dessert tot gebruik weer in de vriezer. Als je het langer dan 2 uur in de vriezer wilt bewaren, bedek het dan om de vorming van ijskristallen te voorkomen.

Category:

Leave a Review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.